SZENVEDÉLYBETEGSÉGEK FIATAL KORBAN

A különböző szenvedélybetegségek, a rendszeres alkohol és drogfogyasztás már tinédzser korban is előfordulhat. Mivel gyermekeink még sok esetben könnyen befolyásolhatók és egy rossz közösségbe csöppenve hamarabb igent mondhatnak a kábítószer vagy alkoholfogyasztás tukmálására, így a szülők felelőssége is, hogy tegyenek ennek megelőzése érdekében.

A fiatal kori szenvedélybetegségeknek, vannak bizonyos jelei. Ha ezeket tapasztaljuk gyermekünknél érdemes mihamarabb szakértő segítségét igénybe venni. Talán nem kell külön hangsúlyoznunk, hogy a tinédzser korra jellemző a szeszélyesség és bizonyos fokig elfogadott a hangulatingadozás is. Ezek nem feltétlenül a drogfogyasztás és alkoholfogyasztás jelei, inkább a serdülőkorral járó hormonális változások váltják ki.

Ha azonban tizenéves fiunk, vagy lányunk elveszti az érdeklődését egykor élvezett tevékenysége iránt, vagy a régi barátok helyett teljesen új emberekkel találkozik, akkor kezdjünk el gyanakodni, vagy inkább jobban figyelni.

Hasonlóan intő jel lehet, ha agresszív és dühös viselkedést tapasztalunk nála, ha a szokásosnál többet alszik, vagy hirtelen lefogy.

További fizikai változások, amik szenvedélybetegségre utalhatnak még: gyakori orrvérzés, vörös, vagy könnyező szemek, remegés.

Ha tetszett az írásom vagy fontosnak érzed, hogy másokhoz is eljusson, oszd meg bátran, vagy szólj hozzá, kérdezz!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn