A GYÓGYULÓBAN LÉVŐ ÉLET NÉGY FŐ DIMENZIÓJA- 1. RÉSZ

A gyógyulás folyamatában és a felépülés során elengedhetetlenül fontos, hogy a függőséggel küzdő személy környezete és életmódja is támogassa a józanságát. A függőség, a különböző kábítószerekre, vagy az alkoholra való visszaszokás a rehabilitáció során sajnos bármikor fennáll, van, akinek könnyebben, van, akinek nehezebben megy a tiszta élet fenntartása. 

A SAMSHA (Substance Abuse and Mental Health Services Administration)szervezet négy fő dimenziót határoz meg, amelyek támogatják minden, korábban függőséggel élő, gyógyulni, felépülni vágyó életét. Ezek közül az első, az egészség. A megfontolt, egészséget támogató döntések meghozatala nagymértékben támogatja a gyógyuló életet, a függőség leküzdését. Ez lényegében magában foglalja az összes kábítószer- és alkoholfogyasztástól való tartózkodást. 

A tápláló ételek fogyasztása és a rendszeres testmozgás már önmagában is javíthatja az egyén közérzetét és hangulatát. Az érzelmi problémák, mint a stressz, szorongás és depresszió azonban bármikor felütheti a fejét, ezért kezelésükben egy hozzáértő és szakképzett személy tud a segítségére lenni. Minden gyógyuló számára fontos, hogy legyen otthona, egy biztonságos és stabil lakóhelye. A felépülésben fontos szerepet játszik a kényelem, biztonság és az őszinte, támogató, ítélkezés mentes légkör.

Ha tetszett az írásom vagy fontosnak érzed, hogy másokhoz is eljusson, oszd meg bátran, vagy szólj hozzá, kérdezz!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn