ELSŐ LÉPÉSEK A LESZOKÁS FELÉ VEZETŐ ÚTON

Új év, új célok, új elhatározások. Nagyívű fogadalmak. Szinte nincs olyan ember, akinek ne lenne legalább egy terve, hogy miben fog változni, min fog változtatni az induló évben azért, hogy egészségesebb, fittebb, gazdagabb stb… legyen. 

Ezzel nincsen is probléma, hiszen kellenek a tervek és a célok ahhoz, hogy előre jussunk. Csakhogy nem mindegy, hogy hogyan kezdünk neki. Felmérések alapján az újévi fogadalmak nagyjából 90%-a már az első hónap után kudarcba fullad, idő előtt feladjuk a vállalásainkat. 

Sokan döntik el, hogy leszoknak a cigarettáról, vagy végre megpróbálnak túljutni alkohol esetleg drog függőségükön. Nem feltétlenül szükséges megvárni a súlyos mélypontot ahhoz, hogy segítséget kérjünk, változtassunk, akár az alkoholfüggőség kezelése, akár a kábítószer függőség kezelése a cél. 

Fontos azonban tudnunk, hogy nagyon jó stratégiát kell kialakítani ahhoz, hogy a fogadalmunkat sikerüljön megvalósítani. És ami talán a legfontosabb, akár az alkoholfüggőség kezelése, akár a kábítószer függőség kezelése a cél, hogy egyénre, személyre szabottan kell felvenni a harcot vele. 

A stratégia és a személyre szabott kezelési terv azért is fontos, mert az igényeink különbözőek: van, akinek anonim önsegítő csoport rendszeres felkeresése hozza majd el az áhított változást, és van, akinek egy őszinte és segítő beszélgetéssorozat is elég. Viszont súlyosabb esetekben egy bentlakásos intézetbe való beköltözés hozhat csak változást, életminőségünk javulását. 

Nagyon fontos, hogy a kezelésbe a közeli családtagokat és a hozzátartozókat is bevonjuk, hiszen ők is érintettek és támogatásukkal sokat segíthetnek a függőséggel élőnek céljai elérésében.

Ha tetszett az írásom vagy fontosnak érzed, hogy másokhoz is eljusson, oszd meg bátran, vagy szólj hozzá, kérdezz!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn