A KOKAIN HATÁSA A SZERVEZETÜNKRE

A kokain a Dél-Amerikában őshonos coca növényből készül és a világ számos pontján, így hazánkban is illegális a fogyasztása. A kokain egy olyan kábítószer, amelyet leggyakrabban fehér por állagú formában terjesztenek. Erős függőséget okozó szer, ezért mielőtt kipróbálnánk tartsuk szem előtt, hogy a kokain függőség komoly dolog, és a leszokás róla igen nehéz. 

A kokain rövid távú hatásai közé tartozik, hogy növeli a figyelem, az éberség és az energia szintet. A kokain függőség már akár az első használat után kialakulhat, és a fogyasztó így egyre többre és egyre gyakrabban vágyik belőle. A kokain magas szintű dopamint juttat agyunkba, a felhalmozódás pedig intenzív energia- és éberséget okoz. 

A kokain függőség azért is gyakori, mert a szer rövid távú hatásai igen jóleső érzésekkel töltik el a kokain fogyasztókat: rendkívül érzékenyek lesznek az érintésekre, a hangokra, intenzív boldogságot éreznek, és csökken az étvágyuk. De már rövid távon is jelentkeznek a kokain függőség negatív hatásai is, mint például a düh és ingerlékenység, valamint paranoid érzéseket is kivált. 

A kokaint gyakran használó emberek komolyabb mellékhatásokkal és egészségügyi problémákkal is küzdhetnek, mint például görcsök és rohamok, szívroham, szívbetegség, hangulati problémák, fejfájás, a szaglás romlása, orrvérzés, vagy nyelési nehézségek.

Ha tetszett az írásom vagy fontosnak érzed, hogy másokhoz is eljusson, oszd meg bátran, vagy szólj hozzá, kérdezz!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn